GEÇİRGEN /SIZDIRAN BAĞIRSAK SENDROMU
Sızdıran bağırsak sendromu nedir?
Normalde seçici geçirgen olması beklenen bağırsaklarımızın seçici geçirgenlik özelliğini kaybedip tamamen geçirgen hale gelmesi durumudur.
Sindirim sisteminde besinlerin emilim noktası bağırsaklardır. Bağırsak epitel dokusundaki hücreler fill birine sıkı sıkıya bağlı hücrelerdir aynı zamanda bağırsak epiteli binin üzerine de bağırsak mikrobiyotası dediğimiz bağırsak florası yer almaktadır .
Bağırsak florasının bozulması veyahut bağırsak epitel dokusundaki hücrelerin arasının açılması hücrelerin ölümü şeklinde gerçekleşen durum oysa bağırsak geçirgenliği sızdıran bağırsak sendromu denir.Bağırsak epitelindeki bariyerin zayıflaması ile bağırsak hücreleri arasındaki sıkı bağların arası açılır ve bağırsaklardan kana sindirilmemiş besin parçaları ve istenmeyen toksik maddeler, patojenler, virüsler, bakteriler, mantarlar geçiş yapmaya başlarlar. Bu duruma geçirgen bağırsak denir. Bağırsaklardan böyle bir geçişin gerçekleşmesiyle de sürekli olarak bağışıklık sistemimiz tetikte kalır. Kronik inflamasyon gelişir.
Bağırsaklardaki bu harabiyetin sebebi ise en başta mikrobiyotanın bozulmasıdır. Mikrobiyotamıza en çok hasar verenler de maalesef uzun yıllar boyunca tedavi için kullandığımız antibiyotikler, tüm sistemimizi alt üst eden stres, çok fazla maruz kaldığımız toksinlerde süreci olumsuz etkilemektedir. Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarımız da rol oynayıcıdır. İşlenmiş gıdalar, katkı maddeleri: koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve diğer zararlı besinler inflamasyon sürecinde tetikleyici olarak görev alırlar.
Geçirgen bağırsak belirtileri:
Geçirgen bağırsakta bağışıklık sistemi de duruma dahil olduğu için: besin alerjileri , cilt problemleri (akne ,egzama, sedef ,vitiligo…) ,bağışıklık sistemi problemleri , emilim bozuklukları (desteklere rağmen vitamin mineral yetersizlikleri) , bağırsak hastalıkları : sürekli ishal , sürekli kabzılık, şişkinlik , kronik yorgunluk ,nörolojik problemler , baş ağrısı, depresyon gibi durumlar görülebilir.
Geçirgen bağırsak sendromu ile bizi neler bekliyor?
Bağırsak epitel dokusundan sisteme giren maddelere karşı bağışıklık sistemimiz devreye giriyor. Ve bağırsağın kana geçirdiği maddelerle savaşa başlıyor. Normalde vücuda yararlı olan besin öğeleri bile sindirilmeden kana geçiyor , bağışıklık sistemi de yabancı madde olarak algılayıp saldırıyor. Bu sebeple de gıda duyarlılıkları gelişebilir, bazı gıdalardaki antijenlere karşı antikor üretebilir.
Emilim bozuklukları görülebilir. Besinler sindirilmeden, emilime uygun hale gelemez bu sebeple de B12 ,folat, magnezyum gibi vitamin mineral eksiklikleri görülebilir.
Otoimmün hastalıkların (haşimato,romotoit artrit, fibromiyalji,sedef, diyabet,Ms …gibi) zeminini hazılıyor diyebiliriz. Otoimmün hastalıklar :vücudun kendi antijenlerine karşı antikor üretmesiyle başlar. Örneğin : haşimato tiroit hastalığında vücut glutene karşı antikor üretmiş durumdadır. Vücutta gluten yapısına en çok benzeyen yapı da tiroit dokusu olduğu için tiroit dokusuna zarar vermeye başlar.
Sızdıran Bağırsak Sendromunda Nasıl Beslenilmeli?
Sızdıran bağırsakta , kronik inflamasyondan kaynaklı olarak immün sistem çok aktiftir. İlk olarak inflamasyonu azaltmaya yönelik antioksidanlardan zengin bir beslenme önemlidir kişinin ihtiyacına yönelik bir eliminasyon diyeti uygulaması gerekmektedir.
Özellikle beslenmeden şeker ve türevlerini, glutenli besinleri ,süt ve süt ürünlerini çıkartarak bir program uygulanması aynı zamanda da vücudun desteklenmesi gerekmektedir.