MEVSİMSEL ALERJİLERDE BESLENME
Mevsimsel geçişlerde alerjiler bir çok kişi için gerçekten yaşam kalitesini azaltan bir durumdur.
Bahar alerjileri doğanın uyanmasıyla bitkilerin neslini devam ettirebilmek için ortaya savurduğu polenlere , bazı küflere maruziyeti sonucunda bağışıklık sistemimiz eğer aşırı reaksiyon gösterirse mevsimsel alerji dediğimiz tabloyla karşılaşırız.
Alerjiler aslında immün sistemin yanıtıdır. Normalde vücudumuza giren virüs,bakteri ,mikroplara karşı bizim savunma sistemimizdir. Genetik yatkınlık ya da çevresel etmenler sonucunda kişide immün sistemin abartılı yanıt vermesiyle alerji görülür. Kaşıntı ,kızarıklık ,burun akıntısı, burun tıkanması , geniz akıntısı gibi etkiler görülür.
Mevsimsel alerjilerin genetik geçişli de olabilir ancak çevresel etmenlerin son zamanlarda etkilerini değişmesiyle hava kirliğinin artması ve değişen yaşam koşullarıyla birlikte alerjik bireyler bu durumdan kötü etkileniyor.
Alerjiler immün sistemin aşırı yanıtı olarak karşımıza çıkıyorlar . İmmün sistemi rahatlatmak için antioksidanlardan zengin ve inflamasyonu tetikleyen besinlerin çıkartıldığı bir beslenme düzeni bu sürecin rahat geçirilmesini sağlayacaktır.
İlk olarak alerjimizi tetikleyen neyse onu yaşamımızdan çıkarmak en doğru ilk adım olacaktır. Eğer tetikleyici bilmiyorsanız hemen ikinci adım olarak zararlı besinleri çıkaralım. Zararlı besinler çok da bilmediğiniz bir şey değil. Tüm işlenmiş besinler, şeker,trans yağlar , hamur işerini, laktozdan dolayı süt ürünlerini çıkarmak da gerekmektedir.
Bağırsak sağlığımızın tüm vücudumuzun sağlığı için çok önemli olduğu aşikar . Bağırsaklarımızdaki mikrofloranın sağlıklı olması optimum değerlerde olması gerekir. Sağlıklı bir mikrofloraya sahip olmak alerjilerin etkisini de azaltacaktır. Probiyotik kullanımı ve prebiyotiklerden (yer elması aban mersini, ahududu, armut, elma, muz, karpuz, ıspanak, kale, pazı, brokoli, bezelye, pırasa, enginar, kuşkonmaz, buğday, arpa, bulgur, yulaf ..) zengin bir beslenmek bağırsaklarınızın daha sağlıklı olmasını sağlayavaktır.
Omega 3’den zengin beslenin ya da omega 3 suplement kullanabilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri vücuttaki enflamasyonun rahatlamasına yardımcı olur . Beslenmenizde mutlaka ceviz ,keten tohumu ve balık tüketimine yer verin. Omega 3 yağ asitelerini arttırırken mutlaka mısır,soya ,kanola,pamuk yağlarından uzak durun hatta mümkünse omega 3/omega 6 değerini yükseltebilmek için ayçiçeği yağını dahi beslenmenizden çıkarabilirsiniz. Kıymetli içerikleri olan zeytin ,zeytinyağı, avokado ve Hindistan cevizi yağlarını kullanabilirsiniz.
Antioksidanca zengin bir beslenme konuşuyorsak mutlaka rengarenk sebze meyvelerden zengin bir beslenmeliyiz. Quercetin immün sistemin abartılı reaksiyonlarında kişilere yardımcı bir biyoflavanoiddir. Sebze ve meyverderden quercetin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Elma , brokoli ,lahana, turunçgiller, orman meyveleri, yeşil yapraklı sebzeler , yeşilçay ,adaçayı, mor soğan , zeytinyağı , kakao , kuşkonmaz , kapari , domates quercetinden zengin besinlerdir.
Stresli bir bireyseniz ya da stresli ortamınız varsa kendinize rahat nefes alacak ortamlar oluşturmaya çalışın. Maalesef stres daima hayatımızın içinde ,tamamen çıkartamayız ama mutlaka yönetmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Stresli olduğunuz dönemlerde yaşadıklarınızı bir düşünün mutlaka vücudunuz nasıl bir tepki veriyor . Alerjik dönemlerde de stresiniz vücudunuzun daha fazla tepki vermesine sebep olacaktır.
Önemli olan bir dönem bunlara dikkat edip beslenmek değil aslında yaşam tarzı değişikliği dediğimiz yaşamımızı dönüştürmek ve iyileştirmek için çaba harcamalıyız. Beslenmemizi düzenlemeli, hareketli stressiz bir yaşamı benimsemeliyiz .
Kendinize çok çok iyi bakın .