Ülkemizde “gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme”, anne ve bebek ölümlerinde önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşmektedir. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne ve bebek ölümlerine yol açan birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir.
Gebelik öncesi ve gebelik dönemindeki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi ve sağlığı arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Ülkemizde beslenme bozukluklarına bağlı olarak hamile kadınların % 58’inde demir yetersizliği anemisi (kansızlık) ile kan hücrelerinin yapımında gerekli olan folik asit, fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili iyot ve kemik gelişiminde rol oynayan kalsiyum yetersizlikleri görülmektedir.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 154 bin bebek düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden biri, hamile kadınlarda görülen beslenme bozukluklarıdır. Gebelik döneminde enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı takdirde bebeğin büyüme ve gelişmesi için gereksinim duyulan besin öğeleri, annenin kendi dokularından sağlanır. Bunun sonucunda da annede çeşitli hastalıklar ortaya çıkar ve enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Bu nedenle gebelik öncesi ve gebelik döneminde annenin artan ihtiyaçlarına yönelik sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme programları oluşturulmalı ve annenin bunlara uyumu sağlanmalıdır.
Gebelik takibi
Gebeliğiniz süresince sadece kendi sağlığınızdan değil bebeğinizin sağlığından da sorumlusunuz. Gebeliğiniz süresince fizyolojik gereksinimlerinizi karşılamak, vücut vitamin-mineral depolarınızı korumak, anne karnında sağlıklı büyümeyi sağlamak ve son trimesterlerde emzirmeye hazırlık ile sütün karbonhidrat, yağ, protein dengesini sağlayarak besleyici süt yapımını desteklemek için yeterli ve dengeli beslenmeniz önemlidir. Bu süreçte sizin ve bebeğinizin sağlığını diyetisyenlerimiz ile takip etmek en doğru karar olacaktır.
Hedef kilo alımı
Gebelik süresince almanız gereken hedef kilo gebelik öncesi ağırlığınıza bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Beden kütle indeksiniz zayıf olduğunuzu gösteriyorsa ortalama 12-15 kg, normal aralıkta iseniz 9-12 kg, fazla kilolu iseniz 8-9 kg alarak gebeliğinizi bitirmeniz en doğrusu olacaktır. Gebelik takibiniz boyunca her trimester için almanız gereken kilo belirlenir ve buna uygun olarak listeleriniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını koruyucu şekilde düzenlenir.
Haftaya göre alınması gereken besinler
Gebelik süresince alınması gereken besin öğeleri artış göstermektedir. Gebelik süresince alınan folik asit ve demir desteklerinin yanı sıra besinlerle de desteklenmesi yapılmalıdır. Örneğin; folik asit eksikliğinde nöral tüp defektleri, B 12 vitamini eksikliğinde doğumsal anomalilikler ve sinir sistemi hasarları oluşabilir. Annenin yetersiz beslenmesi anemi, ödem gibi anne üzerinde sorunlara yol açabileceği gibi; prematüre bebek doğumlarına, bebekte zihinsel ve bedensel gelişim bozukluklarına hatta anne bebek ölümlerine de neden olabilir. İlk trimesterde daha sık görülen bulantı-kusma şikâyetinin hafifletilmesi, hamilelik süresince artan kabızlık durumunun uygun besinlerle giderilmesi, mide problemleri için gerekli önlemlerin alınması için uygun besinlerin listelenmesi oldukça önemlidir. Gebeliğin hem anne hem bebek için sağlıklı olarak tamamlanması için bu süreçte bir diyetisyen desteği almak önemlidir.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet gebelik süresince ortaya çıkan bir şeker yüksekliği hastalığıdır. Ailede diyabet öyküsü yoksa genellikle gebelik sonrası ortadan kalkar. Fakat gebelik süresince alınması gerekenden daha yüksek kilo alımı, yetersiz ve dengesiz beslenme gibi durumlar gestasyonel diyabetin ortadan kalkmasını engelleyebilir ve hamilelik sonrası da kan şekeri yüksekliğine ve diyabete neden olabilir. Gebelik sürecinin takibinde önemli noktalardan bir tanesi gestasyonel diyabetin ortaya çıkmasını engellemektir. Gestasyonel diyabet ortaya çıktıktan sonra başvuran danışanlarımız için ise şekeri kontrol altına almak ve bebeğin olumsuz etkilenmemesini sağlamak üzere bir beslenme programı oluşturmayı amaçlıyoruz.
Süt artırıcı diyet ile zayıflama
Gebelik sürecinin sona ermesi ile birlikte annelerde ve yakın çevrede süt arttırma telaşı başlar. Yeni doğum yapmış kadınlar hem doğum öncesi kilolarına ulaşmak için zayıflamak hem de bebeğe ihtiyacı olan sütü vermek isterler. Süt arttırmak için tercih edilen tatlı besinler yerine alınması gereken sağlıklı ve de süt artırıcı besinleri sizinle paylaşıyoruz. Bunu yaparken de size uygun beslenme planı ile ideal vücut ağırlığınıza gelmenizi sağlıyoruz.
Emzirme destekleme programı
Annelerin gebelik sonrası en büyük korkusu emzirmedir. Acaba doğru emziriyor muyum? Sütüm bebeğime yetiyor mu? Ve daha nice sorular ile kaygılanıyor olabilirsiniz. Bebeğinizin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi onu pek çok hastalık riskinden korumakla beraber, sağlıklı büyüme ve gelişiminin gerçekleşmesi için de önemlidir. Unutmayın, anne sütü ile beslenen bebeklerin iq puanları çok daha fazladır. Emzirme destek programımız ile doğru emzirme tekniklerinin öğrenilmesini ve sütün içeriğini zenginleştirerek bebeğinizin ihtiyacı olan sağlıklı sütü vermenizi sağlıyoruz. Her hafta yaptığımız beslenme eğitimleri ile bebeğinizin gelişimini destekleyici besinleri sizinle paylaşıyoruz.